Venku se začíná oteplovat, a tak je čas na lehké obědy, které nám nezaberou příliš času. Tyto těstovinové saláty vás zasytí, a dokonce si je můžete vzít kamkoli sebou na svačinu, jelikož si je nemusíte vůbec ohřívat, aby byly chutné.
Studený červený salát s majonézou
Ingredience (porce pro dvě osoby)
- těstoviny jakéhokoli tvaru
- 4 větší rajčata
- 1 červená paprika
- 100 majonézy
- 1/4 lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Připravte těstoviny podle návodu. Uvařené propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na osminky a poté osminky rozkrojte na půl. Papriku nakrájejte na malé kostky – o něco menší než rajčata. Majonézu důkladně smíchejte se špetkou soli, pepře a sladkou paprikou. Pokud máte chilli (omáčku nebo koření), můžete ho také přidat, ale pozor, aby nebyl salát příliš pálivý. Zeleninu a vylepšenou majonézu smíchejte s těstovinami a můžete podávat.
Tuňákový salát
Ingredience (porce pro dva)
- těstoviny
- 1 plechovka tuňáka
- 1 salátová okurka (stačí polovina)
- 200g cherry rajčátek
- několik listů ledového salátu
- 100 bílého jogurtu
- sůl, pepř, sušený česnek
Připravte těstoviny. Okurku nakrájejte na úzká kolečka a rozkrojte na čtvrtiny, cherry rajčata rozpulte. Listy ledového salátu nakrájejte nebo natrhejte malé kousky. Jogurt dobře promíchejte se špetkou soli, půl lžičky pepř a špetky česneku. Zeleninu a dresink smíchejte s hotovými těstovinami. Otevřete plechovku tuňáka a nechte odkapat šťávu, poté ho zamíchejte do salátu. Můžete podávat, ovšem odležený salát chutná ještě lépe!
Zelený jarní salát
Ingredience (porce pro čtyři)
- těstoviny
- mražený hrášek
- 1 zelená paprika
- 1/2 brokolice
- 1 trs červených ředkviček
- 4 velké stroužky česneku
- 100 majonézy
- 100 jogurtu
- sůl, pepř
Připravte těstoviny a hrášek podle návodu. Brokolici rozeberte na malé růžičky, případně nakrájejte (jíst můžete i stonek, ale raději ho oloupejte), a omyjte pod tekoucí vodou. Pak ji dejte do cedníku. V čajové konvici dejte vařit litr vody a brokolici vodou spařte. Papriku a ředkvičky nakrájejte na stejně malé kostičky. Smíchejte ve velké míse veškerou zeleninu a těstoviny. Česnek nasekejte a narychlo osmažte na lžičce oleje na pánvi (dejte pozor, aby se nepřipálil). Majonézu a jogurt smíchejte dohromady, přidejte česnek, špetku soli a špetku pepře. Salát pak zalijte tímto dresinkem a můžete podávat.