Rána jsou čím dál chladnější a vám se proto nechce z postele? Začněte den teplou a zdravou snídaní v podobě ovesné kaše. Zaručeně vás probudí, zahřeje a dodá energii. Příprava je extrémně snadná a obměňovat se dá donekonečna.
Základní ovesná kaše
- 40 g jemných ovesných vloček
- 3 dl mléka
- špetka soli
Do hrnce nasypejte ovesné vločky, zalijte mlékem, přidejte sůl a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi pět minut. Poté dochuťte podle sebe nebo vyzkoušejte jednu z následujících variant.
1. Skořicová s medem
- 1 lžička skořice a trocha na posypání
- 1 lžíce medu
Do základu vmíchejte skořici, dejte do misky, poprašte skořicí a polijte lžící medu.
2. Čokoládová
- 20 g hořké nebo mléčné čokolády
- 1 lžička třtinového cukru
- hustý bílý jogurt
Do základu přidejte kostičky čokolády a cukr a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Dejte do misky a ozdobte bílým jogurtem.
3. Jablečná
- 1 menší jablko (oloupané a nahrubo nastrouhané)
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce medu
Do základu přidejte nastrouhané jablko a skořici, zamíchejte a ještě minutu povařte. Dejte do misky a polijte medem.
4. Oříšková s rozinkami
- 25 g mletých lískových oříšků
- hrst rozinek
- 1 lžíce sekaných oříšků, lžíce medu a skořice k podávání
Do základu přidejte oříšky a rozinky a promíchejte. Dejte do misky, poprašte skořicí, posypte oříšky a polijte medem.
TIP: Pokud vločky zalijete mlékem a necháte asi pět minut bobtnat, bude ovesná kaše krémovější a jemnější.