Máte po krk sladkého pečiva, kterým vás při návštěvách ládují babičky? Připravte si koláč na slano přesně podle toho, na co máte chuť. Levně, rychle a jednoduše.
Hledáte neotřelý zákusek, kterým byste si zpříjemnili sledování filmu nebo posezení s přáteli? Slaný koláč bude na stole do třiceti minut a prokrastinuje se s ním jedna báseň.
Postup přípravy
- V hrnci smíchejte přibližně dvě polévkové lžíce oleje s trochou hladké mouky a soli. Přidejte rozmrazený špenát, zalijte smetanou a minutu nebo dvě vařte.
- Než špenát vystydne, rozdělte si listové těsto na větší a menší díl, oba rozválejte. Větší položte na plech a zalijte špenátem. Z menší části nakrájejte proužky, poskládejte je na koláč a potřete vajíčkem.
- Koláč dejte asi na 20 minut do trouby na 200 stupňů, dokud nebude těsto zlatavé.
Na listové těsto můžete položit co hrdlo ráčí, fantazii se meze nekladou. Lze použít i jako rychlá alternativa těsta na pizzu. Pro inspiraci se podívejte na naše ozkoušené kombinace:
- kečup + sýr + šunka
- dýňový kompot
- kečup + paprika + hermelín
- tuňák + sýr
- fazole + mleté maso + chilli
- smetana + cuketa