V zimě máme chuť obvykle na teplá tučná jídla, která sice zasytí, ale bohužel často postrádají dostatek vitamínů. Máme pro vás kompromis v podobě teplého salátu z brambor, čerstvé zeleniny a slaniny. Recept je nenáročný a využít na něj můžete i přebytečné brambory, které vám zbyly od posledního jídla.
Ilustrační foto. Zdroj: sxc.hu
Ingredience
- uvařené brambory
- listy jakéhokoli salátu
- rajčata
- slanina
- hrst lískových ořechů
- plnotučná hořčice
- pepř, sůl
- olej, ocet
Uvařené brambory osmahněte na pánvi tak, aby byly křupavé. Můžete je okořenit podle chuti česnekem, sladkou paprikou nebo kari. Dejte je do mísy a na pánvi opečte nakrájenou slaninu. Mezitím natrhejte na malé kousky salát, nakrájejte rajčata a přidejte je k bramborám. Až bude hotová slanina, přidejte do mísy i ji. Lískové ořechy nasekejte na menší kousky a na sucho je opražte na pánvi (dávejte pozor, aby se nepřipálily a nezčernaly). Smíchejte dvě lžíce hořčice, sůl, pepř a lžičku octa s praženými oříšky a touto zálivkou zalijte zeleninu se slaninou. Nakonec můžete přidat ještě pár kapek oleje a vše důkladně promíchejte. Podávejte, dokud jsou brambory a slanina teplé. Vhodnou přílohou může být opečený toustový chléb.
TIP! Přidat můžete také vejce natvrdo, opečenou cibulku, nebo si přílohu v podobě chleba vylepšit receptem na sýrovou pomazánku.