Každý student se snaží nasytit za co nejnižší cenu a nejkratší čas. Občas už ale každému dojdou nápady a neustálý kolotoč rychlovek z mikrovlnky a fast foodů se přejídá. Co takhle udělat si salát, který svou přípravou zabere okolo 20 minut a nevyžaduje žádné speciální kulinářské schopnosti?
Postup přípravy
- Začneme tím, že si dáme vařit vodu na těstoviny. Tu osolíme a přidáme pár kapek oleje, aby nám těstoviny po uvaření nelepily. Těstoviny dáme vařit přibližně na osm minut – záleží vždy na typu, který jste si k přípravě salátu vybrali.
- Mezitím, než se voda začne vařit, si nakrájíme slaninu na menší kousky a osmažíme ji na pánvičce, aby se vypekla a zbavila špeku. Smažíme čistě bez oleje, slanina je sama o sobě dostatečně mastná. Osmaženou slaninu přesuneme do salátové mísy, nakrájíme na menší kousky rajče, půlku cibule a natrháme několik listů ledového salátu – to vše přimícháme ke slanině.
- Pak už jen zbývá vyrobit dresink – nejprve si někde stranou rozpustíme masox. Stačí ho na minutku zalít horkou vodou (pouze troškou, aby dresink nebyl příliš tekutý) a vidličkou rozmělnit. V menší misce poté rozmícháme majonézu spolu s cukrem, citrónovou šťávou (buďto čerstvou nebo kupovanou) a rozpuštěným masoxem.
- Hotový dresink bychom poté měli nechat aspoň na chvilku vychladit v ledničce. Lze ho nahradit i kupovaným salátovým dresinkem.
- Pak už jen zbývá scedit uvařené těstoviny, přidat je ke slanině se zeleninou a nakonec vmíchat vychladlou omáčku.
Tip: Pokud zjistíte, že vám zrovna došla majonéza, lze si ji snadno vyrobit doma. Jsou potřeba 2 žloutky z čerstvých vajec, špetka soli, citrón a 1 šálek oleje. Žloutky osolíme a mixujeme (či třeme) spolu s olejem, který postupně přikápáváme. Poté je zředíme citrónovou šťávou a základní hmota je hotová. Před upotřebením ji ještě ochutíme hořčicí, moučkovým cukrem (asi ¼ lžičky) a worcesterskou omáčkou (6 – 8 kapek).
–