Cuketa je oblíbená spíše u starších generací, ale pomalu se vrací do módy. Pokud vás babička obdarovala svou sklizní, nezoufejte. I když se to nezdá, i z této zeleniny lze vykouzlit chutnou večeři.
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Je tedy ideální pro ty, kteří ještě hubnou do plavek. Proslulá je taktéž vysokým obsahem minerálů, především hořčíku. Neváhejte a zařaďte ji do svého jídelníčku.
Postup přípravy
- Na pánvi osmažte najemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte česnek a na kostičky nakrájenou cuketu s bazalkou. Směs dostatečně osolte a opepřete, cuketa to potřebuje.
- Až cukety zezlátnou, zalijte směs vodou nebo vývarem a vařte, dokud nebude cuketa úplně měkká.
- Sejměte z ohně a polévku rozmixujte dohladka.
- Nakonec vmíchejte smetanu a případně ještě dochuťte solí a pepřem. Polévka výborně chutná s křupavým toustem a nějakým výraznějším sýrem, jako je například parmazán či niva.