Ne nadarmo se dýni říká oranžová královna podzimu. Obsahuje 90 % vody, vlákninu, která je našemu tělu prospěšná, a pozor slečny, pouze malé množství sacharidů. Pojďme se tedy pustit do levného, rychlého a aktuálního receptu, který zvládnou i méně zdatní.
Dýňová polévka. Foto: Katrin Tarkhounová, StudentMag.cz
- 1 dýně hokkaido
- 1 velká cibule
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 kostka zeleninového bujónu + 1 litr vody
- sůl
- pepř
- muškátový květ
Nejprve dýni rozkrájíme (pozor na zranění, není to nic jednoduchého), pak vybereme semínka, oloupeme slupku a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme a v hrnci dozlatova osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou dýni.
Vše zalijeme jedním litrem vody a přidáme kostku zeleninového bujónu (lepší variantou je samozřejmě domácí vývar). Rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme smetanu, sůl a pepř a podle chuti muškátový květ, se kterým nemusíme šetřit!