Sháníte se po tipech na opravdu levná hlavní jídla? Jste tu správně. Na tahle budete potřebovat opravdu jen základní suroviny. Takový pytlík čočky sice může stát víc než dvacku, na jednu porci ho však spotřebujete sotva osminu, a taková investice už se vyplatí. Nebo ne?
1. Rajská polévka bez vývaru
Ingredience:
- rajčatový protlak
- cibule
- hladká mouka
- sůl a jakékoli bylinkové koření
- olej nebo máslo
- cukr
Z oleje, mouky, soli a koření připravte v hrnci jíšku (to znamená: smíchejte tyto čtyři ingredience). Přidejte tolik vody, kolik chcete mít polévky, chvíli míchejte, poté přilijte rajčatový protlak. Přidejte trochu cukru a vařte asi 15 minut.
TIP: Chcete-li mít rajskou hustější (v obou smyslech), přidejte trochu rýže nebo těstovinových písmenek.
Poctivá rajská omáčka. Nejlepší recepty a zaručené tipy na přípravu
2. Rýže s cibulovou omáčkou
Ingredience:
- malý hrneček rýže
- jedna až dvě cibule
- sůl a kari nebo kurkuma
- hladká mouka
Rýži dejte vařit podle návodu na obale, na jednu porci vám bude stačit zhruba jeden menší hrníček rýže. Na pánvi mezitím smažte cibuli, dokud nezměkne. Posolte ji a zasypejte asi tak dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky. Důkladně promíchejte, abyste neměli omáčku plnou hrudek, a zalijte vodou. Promíchejte, předejte kari nebo kurkumu, aby měla omáčka hezčí barvu, a máte hotovo.
Ilustrační foto. Foto: Kristýna Hladíková, StudentMag.cz
Ingredience:
- jeden nebo dva pytlíky čínských nudlí
- mražená zelenina
- cibule
- sójová omáčka
- olej
Nudle zalijte vroucí vodou, přikryjte talířem a nechte změknout. Mezitím na pánvi osmažte cibuli, po chvíli přidejte mraženou zeleninu. Sceďte vodu z nudlí a přidejte je na pánev. Pokapejte sójovou omáčkou, dobře promíchejte a ještě chvíli smažte.
Smažené nudle se zeleninou: Zkuste vylepšenou verzi čínské polévky
TIP: Vyzkoušejte opravdové podzimní terno a přidejte k nudlím nakrájenou dýni. Výsledek chutná úžasně.
4. Čočka s rýží
Ingredience:
- půl hrnečku rýže
- půl hrnečku červené čočky
- cibule
- olej
- sůl a kari
Rýži a čočku uvařte podle návodu na obale. Doporučujeme použít červenou čočku, která se uvaří mnohem rychleji a s rýží chutná lépe. Pokud máte k dispozici rýžovar, stačí do něj nasypat nakrájenou cibulku, půl hrnku rýže, půl čočky, zalít jedním a půl hrnkem vody a dát vařit.
V případě, že disponujete jen obyčejnou plotýnkou, uvařte rýži a čočku zvlášť, na pánvi osmahněte cibuli, poté přidejte už hotovou čočku s rýží. Osolte, přidejte kari, pořádně prohřejte, a můžete podávat.
Ilustrační foto. Foto: Kristýna Hladíková, StudentMag.cz
5. Štouchané brambory
Ingredience:
- dvě až tři brambory
- cibule
- olej
- sůl, pepř, sladká paprika či jiné koření, které vám chutná
Brambory vařte ve vodě do změknutí, nechte je chvíli vychladnout a poté oloupejte. Rozdrťte je v hrnci šťouchadlem nebo vidličkou. Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte k ní brambory, posolte, opepřete a přidejte sladkou papriku.
TIP: Šťouchané brambory ještě víc vylepšíte tím, že k nim přidáte žampiony nebo smetanu.