V letních pařácích přejde nejspíš i ty nejzapálenější patrioty na chuť na guláš se šesti. Vykašlete se na vaření a udělejte si studené omáčky – omáčky ze syrové zeleniny. Máme tipy na nejlepší kombinace.
Při výrobě syrových omáček stačí jen vybrat vhodné ingredience, strčit je do misky a pořádně rozmixovat. Některá zelenina při mixování pouští hodně šťávy, proto, aby nebyla omáčka moc vodová, je dobré do ní zamixovat i hrst semínek. Ozkoušená máme sezamová a slunečnicová semínka, výborná ale určitě budu i semínka slunečnicová nebo dýňová.
Pokud máte raději, když jsou v omáčce kousky zeleniny, a nechcete jíst něco, co konzistencí připomíná přesnídávku, rozmixujte jen část surovin, zbytek nakrájejte a do omáčky jen zamíchejte.
Omáčky si vždy můžete dle chuti dokořenit; zdá-li se vám, že samotná mixovaná zelenina bude chutnat mdle, přidejte do ní trochu chilli nebo kari.
K omáčkám doporučujeme těstoviny nebo rýži, některé se však dají konzumovat i samotné.
1. Rajčatová s chilli
Ingredience:
- 3 až 5 rajčat
- olivy
- sezamová semínka
- chilli
TIP! Rajčatová chilli omáčka skvěle poslouží i jako dip k nachos.
2. Detoxikační cuketová
Ingredience:
- polovina cukety
- půl stroužku česneku
- slunečnicová semínka na zahuštění
- sůl
3. Mrkvová s kari
Ingredience:
- 3 až 4 mrkve
- 1 rajče
- sůl
- kari
- slunečnicová semínka
4. Španátová s avokádem
Ingredience:
- dvě hrsti listů špenátu
- 1 avokádo
- sůl
- pepř
- kari
TIP! Pokud se vám bude omáčka zdát moc hustá a půjde špatně rozmixovat, nebojte se přidat trochu vody.
5. Svěží květáková
Ingredience:
- půl hlávky květáku
- půl bílého tofu
- 2 lžičky citronu
- sůl
- pepř