Výhody zaměstnanců doznaly velkých, téměř revolučních změn. Podle personalistů se změny nejvíce dotýkají oblasti stravování, vzdělávání a volnočasových benefitů.
Dříve se zaměstnanci výhradně stravovali v závodních jídelnách, kde měli malý výběr jídel, zatímco v současné době prochází tato oblast velkými změnami. Dnešním trendem je zdravá a vyvážená strava.
Přestože se staré známé jídelny dodnes neustále drží, především ve velkých firmách se značným množstvím zaměstnanců, vyrovnají se dnes i klasickým restauracím.
Společnosti se dnes snaží zaměstnancům nabídnout pravidelnou a kvalitní stravu v rámci zdravého životního stylu, jelikož si dnes ředitelé velkých podniků uvědomují, že výběr lehkých, ale plnohodnotných jídel se pozitivně odráží na pracovních výsledcích svých zaměstnanců.
Poslední dobou se tak v podnikových jídelnách objevují nabídky vegetariánských jídel a salátů, čím dál více se zaměstnanci setkávají se zeleninovými a ovocnými dny. Manažeři rovněž dnes řeší, aby se ceny pokrmů v jídelnách vešly do stravenek a zaměstnanci si tak nemuseli připlácet.
Jazykové kurzy jsou na špici
Změny doznaly i podniková školení: zatímco dříve se sázelo na doučování v oblasti technických oborů, dnes se zaměstnavatelé snaží své pracovníky naučit a rozumět počítačovým oborům a cizím jazykům, což souvisí s globalizací a otevřeným trhem.
Největšími zaměstnavateli v České republice jsou totiž nadnárodní korporace a i české firmy jsou orientovány na export.
Princip Kafeterie: bonus si vybere každý sám
Zatímco v dobách nedávno minulých se jezdilo hlavně na rekreaci do hor, dnes existuje systém kafeterie: zaměstnavatelé dnes nabízí nejen zájezdy, ale i lístky do muzeí, divadel, na koncerty a festivaly, ale dokonce i poukázky do lékáren a očních optik.
Body, které zaměstnanec získává za dobré pracovní výsledky, tak dnes může směnit za benefit, jenž mu osobně nejvíce vyhovuje.